Rejse til Vestfronten i 2018

I en årrække arrangerede DSK (Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere) en årlig rejse til Vestfronten med Kathrine Lasse Johannsen fra Lysabild som turguide.

I 100-året for 1. Verdenskrigs ophør arrangerer Lysabild Sognehistoriske Forening og 100helte.dk en rejse i Lasses og DSKs fodspor den 2-10. oktober 2018.

Blå tekst er et link, hvor du kan få mere at vide med et klik. Rød tekst er et link til et filmklip:

Tirsdag den 02. oktober 2018 - Afgang fra Lysabild kl. 06 og opsamling efter aftale, (Fjordvejen mellem Sønderborg og Padborg).  Bor man ikke på Als eller i Sønderjylland, arrangerer vi gerne overnatning på Bed and Breakfast i Lysabild, idet man kan have sin bil stående under opsyn i Lysabild. Første dag køres til Aachen nær grænsen til Belgien. Dagskørsel ca. 680 km. med gode pauser undervejs. Overnatning på Ibis Hotel Aachen og velkomstmiddag  på "Aacheiner Brauhaus" hvor der serveres traditionel tysk wienersnitzel. Drikkevarer er for egen regning.

Onsdag den 03. oktober 2018 - Afgang kl. 09, hvor rejsen fortsætter gennem Belgien og over den franske grænse til Kanalkysten, hvor vi indkvarteres på Hotel Premiere Classe i Dunkerque. Efter en hvilepause på hotellet, indleder vi de seks dage på Vestfronten. Første besøg bliver på den store tyske soldaterkirkegård Langemark i Belgien, hvor der er begravet mere end 44.000 faldne, heraf mange sønderjyder. I en fællesgrav ligger 24.834 soldater som faldt på kun to dage! Turen går videre til Ypres, hvor man siden 1928 hver aften kl. 20 blæst "The Last Post" ved Menenporten  (byporten) til minde om savnede og faldne engelske soldater i Den Store Krig. Dagskørsel denne dag ialt 450 km. Hjemkomst til hotellet kl. ca. 22.00.

Torsdag den 04. oktober 2018 - Afgang kl. 09 fra hotellet. I Lens besøger vi soldaterkirkegården Lens-Sallaumines, hvor Jette Bargholz' oldefar er begravet. Ved graven fortæller Jette om sin oldefar. Derefter går turen til den store franske kirkegård ved Lorrettehøjen, hvor vi skal høre om de hårde kampe i området. Kort derfra besøger vi Vimy-højene, hvor de tyske og allieredes skyttegrave kun lå 50 m. fra hinanden. Vi ser også det canadiske mindesmærke en far satte over sin søn. Tilbageturen går over Arras, som var krigens absoutte brændpunkt i april 1917. Dagskørsel 245 km.

Fredag den 05. oktober 2018 - Vi kører til havnen i Dunkerque, hvor vi fortæller historien om "The Miracle of Dunkerque," operation Dynamo, som evakuerede det meste af den engelske hær i 1940. Herefter kører vi syd på langs kanalen til Calais, der er det store trafikknudepunkt mellem England og Frankrig. I godt vejr kan se Dover og kysten i England. Frokost på en lokal fiskerestaurant, hvor der serveres Fruits de Mer - gode sager fra havet. Dagskørsel 140 km.

Lørdag den 06. oktober 2018 - Afrejse kl. 09 fra hotellet i Dunkerque. Vi kører til Lille, Stenhulerne ved Noyon og togvognen i Compiégne-skoven, hvor tyskerne underskrev fredsaftalen den 11.11.1918. Herefter til Reimes, hvor vi indkvarteres på Hotel Primiere Classe Reims Sud i de næste tre dage. Dagskørsel 345 km.

Søndag den 07. oktober 2018 -  Besøg på den sønderjyske kirkegård i Braine med 79 faldne sønderjyder, heraf fem unge mænd fra Lysabild sogn: Hans Andersen, Peter Andersen, Christen Andresen, Christian Lassen og Christen Jessen. Efter besøget på den sønderjyske kirkegård kører vi til stenhulerne ved Braine og tilbage til Reims med mulighed for at besøge i byens imponerende domkirkehvor de franske konger blev kronet. Danskfødte Charlotte, som har en æbleplantage og bor i Couvrelles lidt uden for Braine, vil være vores guide og tolk denne dag.

Mandag den 08. oktober 2018 - Dagen står i champagnens tegn. Ca. 50 km. syd for Reims besøger vi den lille vingården Tange-Gèrard. Ejerne, danske Solveig Tange og franske Alain Gèrard, fortæller om produktionen af champagne. Senere går turen til det lokale kooperativ, hvor vi skal se, hvordan vinificeringen foregår - og smage på Solveigs og Alains champagne. Vi spiser fransk frokost på La Bergèrie i landsbyen Bergères-les-Verttus. I Danmark sælges Tange-Gèrard Champagnen kun på udvalgte restauranter. Deltagerne på rejsen får også mulighed for at købe en flaske fra Solveigs og Alains vingård - og måske lade den  springe nytårsaften 2018 - med gode minder fra rejsen.

Tirsdag den 09. oktober 2018 - Afrejse kl. 09 fra hotellet. Vi kører til Verdun, hvor nogle af de hårdeste kampe fandt sted. Vi besøger soldaterkirkegården i  Romagne-sous-des-Côtes, hvor Peter Duus fra Lysabildskov, ligger begravet. I området besøger vi også Fort Vaux og fort Doumont, Bajonetgravene og "Benhuset," hvor der opbevares knogler fra 130.000 ukendte soldater. Herefter kører vi op mod den tyske grænse, hvor vi overnatter på Ibis Hotel Centre Opera i Liège. Sidste aften byder vi på afskedsmiddag på Restaurant As Ouhés. Dagskørsel ca. 230 km.

Onsdag den 10. oktober 2018 - Afrejse kl. 09 fra hotellet. Turen går nord på og hjem mod den danske grænse. Vi ankommer til Sønderborg og Als sidst på eftermiddagen. Dagskørsel ca. 650 km.

Praktiske oplysninger

BG-Busrejser i Lysabild er teknisk rejsearrangør. Prisen er 3.990 kr. pr. person i delt dobbeltværelse. Rejsen er omfattet af Rejsegarantifonden.

Der er reserveret hoteller med overnatninger og morgenmad. Øvrige måltider er for egen regning, bortset fra aftensmad på et tysk Gasthaus den første og den sidste dag. Alle entreer er incl. og der er gratis kaffe i bussen og en øl eller vand i pauserne undervejs (så længe lager haves). Der køres i moderne busser med gode sæder og toilet mv.

På turene rundt i Frankrig og Flanderen startes kl. 9.00 fra overnatningshotellet. Morgenmad serveres fra kl. 7.00.

Midt på dagen holdes en pause på 1 1/2 time, hvor man kan spise frokost. Vi er tilbage ved overnatningshotellet omkring kl. 16. 

For at holde prisen på rejsen på et fornuftigt niveau, har vi valgt Premiere Classe hoteller i byernes udkant. Alle værelser har TV, trådløst internet og eget bad/toilet.

Kl. 16-18 holdes en pause tilbage på overnatningshotellet, hvorefter bussen kører ind til centrum, hvor man kan nyde det franske folkeliv og finde en restaurant til aftenmaden.

Undervejs besøger vi kirkegårde, hvor nogle af  de 100 helte fra Lysabild er begravet. Vi lægger naturligvis blomster på gravene med en hilsen hjemmefra.

Turen er på godt 2.500 km. Der køres max. 150 km. mellem pauserne, idet rejsen er tilrettelagt således, at de to chauffører overholder gældende køre- og hviletidsbestemmelser.

På ud og hjemturen overnattes på hotel i Tyskland - ca. 650 km. fra Sønderborg. I Frankrig overnattes på hotel tre dage i Dunkerque ved kanalkysten og tre dage i Reimes.

Ønsker du et enkeltværelse med bad og toilet, koster det en merpris på + 800 kr.

Hvis du/I er interesseret i at deltage i denne unikke tur bedes du kontakte: Henrik Ingemann - tlf. 60 15 01 01 - E-mail: hen5600@gmail.com hvor du kan skrive dig på ventelisten.

Pr. 1. juni 2018 er tilmeldingen til rejsen bindende, hvorefter BG-Busrejser udsender faktura til deltagerne til betaling senest 15. juni 2018. 

Historiefortællere og turguider er folkene bag 100helte.dk:  Henrik Ingemann, Faaborg, Inge Nissen, Aarhus, Poul Raaby Pedersen, Lysabild og Hans Duus, Fjelby.

Bemærk, at vi undgår betalingsveje (motorveje) i Belgien og Frankrig.

Vi kører på de gamle landeveje, hvor vi kommer tættere på småbyer og landskaber. Vi har ikke så travlt og giver os tid på denne rejse!

Da rejsen er under forberedelse, forbeholder vi os ret til ændringer. Rejsen afvikles på non-profit basis. Turen tilrettelægges og guides af frivillige og ulønnede medlemmer i Lysabild Sognehistorisk Forening. Et eventuelt overskud tilfalder foreningen.