Rejse til Vestfronten i 2018

I en årrække arrangerede DSK (Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere) en årlig rejse til Vestfronten med Kathrine Lasse Johannsen fra Lysabild som turguide.

I 100-året for 1. Verdenskrigs ophør arrangerer 100helte.dk en rejse i Lasses og DSKs fodspor den 2-10. oktober 2018.

Blå tekst er et link, hvor du kan få mere at vide med et klik. Rød tekst er et link til et filmklip:

Tirsdag den 02. oktober 2018 - Afgang fra Lysabild- Opsamling flere steder på Als og i Sønderborg. Vi arrangerer gerne overnatning på Bed and Breakfast i Lysabild, hvor man kan have sin bil stående med opsyn under rejsen. Efter et kort stop ved Fleegaard køres sydpå til Aachen nær grænsen til Belgien. Dagskørsel ca. 680 km. med gode pauser undervejs. Madpakke fra Lysabild Kro. Overnatning på Ibis Hotel Aachen  og velkomstmiddag  på "Aacheiner Brauhaus", hvor der serveres traditionel tysk wienersnitzel. Drikkevarer er for egen regning.

Onsdag den 03. oktober 2018 - Afgang fra hotellet kl. 09, hvor rejsen fortsætter gennem Belgien og over den franske grænse til Kanalkysten, hvor vi indkvarteres på Hotel Premiere Classe i Dunkerque. Undervejs besøger besøgscentret i Passchendaele. Vi fortæller historien om Hans Nowack og Jørgen Møller fra Lysabild, som faldt i det tredie slag ved Passchendaele. Vi besøger også den store tyske soldaterkirkegård Langemark, hvor der er begravet mere end 44.000 faldne, heraf mange sønderjyder. I en fællesgrav ligger 24.834 soldater som faldt på kun to dage! Vi lægger en krans på kirkegården til minde om de unge fra Lysabild som faldt i dette område. Dagskørsel denne dag er ca. 340  km. Om aftenen køres ind til Dunkerque, hvor man kan finde et spisested efter eget ønske.

Torsdag den 04. oktober 2018 - Afgang fra hotellet kl. 09. I Lens besøger vi soldaterkirkegården Lens-Sallaumines, hvor Jette Bargholz' oldefar er begravet. Ved graven fortæller Jette om sin oldefar og vi lægger en krans fra Lysabild Sognehistoriske Forening. Derefter går turen til Lorrettehøjen, hvor vi ser det nye besøgscenter Museum Lens14-18. Senere besøger vi Vimy-højene, hvor de tyske og allieredes skyttegrave kun lå 50 m. fra hinanden. Vi ser også det canadiske besøgscenter og mindesmærke som en far satte over sin søn. Tilbageturen går forbi Notre Dame de Lorette-Nazarie. Dagskørsel ca. 270 km. Om aftenen køres ind til Dunkerque, hvor man kan finde et spisested efter eget ønske.

Fredag den 05. oktober 2018 - Vi kører til havnen og det engelske hovedkvarter i Dunkerque, hvor vi fortæller historien om "The Miracle of Dunkerque," operation Dynamo, som evakuerede det meste af den engelske hær i 1940. Herefter kører vi syd på til Saint Omér, Bologne sur Meer, Wissant og langs kanalen til Calais, der er det store trafikknudepunkt mellem England og Frankrig. I godt vejr kan vi se Dover og kysten i England. Frokost på egen hånd ved Kanalkysten. Først på aftenen kører vi til Ypres, hvor man kan spise aftensmad. Kl. 19.30 samles vi ved byporten. I mange år har man hver aften blæst "The Last Post" til minde om faldne og savnede engelske soldater i 1. Verdenskrig. Dagskørsel 260 km. 

Lørdag den 06. oktober 2018 - Efter en god nats søvn forlader vi hotellet Dunkerque. Vi besøger Historial Museum of the Great War i Péronne. Senere går turen til museet og  togvognen i Compiégne-skoven, hvor tyskerne underskrev fredsaftalen den 11.11.1918. Togvognen er en kopi af den originale vogn. Herefter kører vi til Reimes, hvor vi indkvarteres på Hotel Primiere Classe Reims Sud i de næste tre dage. Dagskørsel 345 km. Bussen kører ind til Reims om aftenen, hvor man kan finde en restaurant til aftensmaden.

Søndag den 07. oktober 2018 -  I Couvrelles nær Rimes besøger vi danskfødte Charlotte Dumont. Hendes franske mand er femte generation på en slægtsgård, hvor vi skal se markerne og deres æbleplantage. Charlotte er vores guide og tolk denne dag. Først besøger vi den franske krigskirkegård, derefter den sønderjyske kirkegård i Braine med 79 faldne sønderjyder, heraf fem unge mænd fra Lysabild sogn: Hans Andersen, Peter Andersen, Christen Andresen, Christian Lassen og Christen Jessen. Inge Nissen fortæller historien om de fem unge mænd der fandt deres endelige grav i Braine. Kransenedlæggelse på begge kirkegårde med taler fra Dansk-Fransk Venskabsforening i Braine og Lysabild Sognehistoriske Forening. Besøg i krigsveteranernes hus/det danske hus i Braine og efterfølgende modtagelse på Rådhuset. Tilbage i  Reims bliver der mulighed for frokost og et besøg i byens imponerende domkirkehvor de franske konger blev kronet. 

Mandag den 08. oktober 2018 - Dagen står i champagnens tegn. Ca. 50 km. syd for Reims besøger vi den lille vingården Tange-Gèrard. Ejerne, danske Solveig Tange og franske Alain Gèrard, fortæller om produktionen af champagne. I år har Solveig og Allain allerede fået høsten i hus medion september. Turen går op til det lokale kooperativ, hvor vi skal se, hvordan vinificeringen foregår - og smage på Solveigs og Alains champagne. Vi spiser fransk frokost på La Bergèrie i landsbyen Bergères-les-Verttus. I Danmark sælges Tange-Gèrard Champagnen kun på udvalgte restauranter. Deltagerne på rejsen får dog mulighed for at købe en flaske fra Solveigs og Alains vingård - og måske lade den  springe nytårsaften 2018 - med gode minder fra rejsen.

Tirsdag den 09. oktober 2018 - Afrejse kl. 09 fra hotellet. Vi kører til Verdun, hvor nogle af de hårdeste kampe fandt sted.  I området besøger vi bl.a. Fort Doumont, Bajonetgravene og "Benhuset," hvor der opbevares knogler fra 130.000 ukendte soldater. Senere besøger vi soldaterkirkegården i  Romagne-sous-des-Côtes, hvor Peter Duus fra Lysabildskov ligger begravet. Hans barnebarn, som også hedder Peter Duus, fotæller om sin bedstefar og kampene i området. Her lægger vi turens sidste krans. Vi kører vi op mod den tyske grænse, hvor vi overnatter på Ibis Hotel Centre Opera i Liège. Sidste aften byder vi på afskedsmiddag på Restaurant As Ouhés. Dagskørsel ca. 230 km.

Onsdag den 10. oktober 2018 - Afrejse kl. 09 fra hotellet. Turen går nord på og hjem mod den danske grænse. Vi ankommer til Sønderborg og Als sidst på eftermiddagen. Dagskørsel ca. 650 km.

Tak til alle deltagerne for en spændende rejse til Vestfronten.