100 helte fra Lysabild sogn

DIREKTE LINK

Er navnet angivet med blå farve er linket aktivt og der er lagt information ind om den pågældende person.

        + 101. Christensen, Peter                       + 102. Wilhelm J. Kahl               

         +  103. Jørgen Krogh                              + 104 . Carl W. Møller                              +  105. Jacob J. Westergaard

  1. Abrahamsen, Jens
  2. Andersen, Hans
  3. Andersen, Peter 
  4. Andersen, Jørgen
  5. Andersen, Peter
  6. Andersen, Thomas
  7. Andresen, Christen
  8. Andresen, Hans-Chr.
  9. Baumann, Sedan
  10. Bladt, Hans
  11. Bonde, Hans
  12. Bonde, Jørgen
  13. Bonefeld, Hans
  14. Callsen, Lorenz
  15. Christensen, Christian
  16. Christensen, Hans
  17. Christiansen, Th. Christen
  18. Christiansen, Hans
  19. Christiansen, Jørgen
  20. Clausen, Henrik
  21. Clausen, Nikolai
  22. Duus, Jørgen
  23. Duus, Peter
  24. Elholm, Christen
  25. Elholm, Jacob
  26. Fogt, Peter
  27. Frederiksen, Jørgen
  28. Grohnheit, Peter
  29. Handler, Jens
  30. Hansen, Andreas
  31. Hansen, Christen
  32. Hansen, Christen
  33. Hansen, Christen
  34. Hansen, Christian
  35. Hansen, Hans
  36. Hansen, Hans
  37. Hansen, Jacob
  38. Hansen, Johannes T.
  39. Hansen, Jørgen
  40. Hansen, Jørgen
  41. Hansen, Peter
  42. Hansen, Wilhelm
  43. Heise, Christen  
  44. Henriksen, Nikolai
  45. Hoffmann, Heinrich
  46. Jacobsen, Andreas
  47. Jacobsen, Christen
  48. Jacobsen, Christen
  49. Jacobsen, Hans
  50. Jacobsen, Peter
  51. Jacobsen, Christian
  52. Jacobsen, Jørgen
  53. Jensen, Hans
  54. Jensen, Thorwald
  55. Jessen, Chresten
  56. Johannsen, Chr.
  57. Jørgensen, Christen
  58. Jørgensen, Christian
  59. Jørgensen, Hans
  60. Jørgensen, Peter
  61. Jørgensen, Jens
  62. Jørgensen, Jørgen
  63. Jørgensen, Mathias
  64. Kelsen, Hans
  65. Klimm, Richard
  66. Krogh, Andreas
  67. Krogh, Jørgen P.
  68. Kryhlmand, Peter
  69. Köster, Heinrich
  70. Lassen, Christian
  71. Lassen, Jacob
  72. Lausen, Andreas
  73. Leimand, Peter
  74. Lorenzen, Christian
  75. Lorenzen, Jørgen
  76. Møller, Carl
  77. Møller, Jens
  78. Møller, Jørgen
  79. Møller, Jørgen
  80. Nowack, Hans
  81. Nør, Jørgen
  82. Petersen, Christen
  83. Petersen, Mathias
  84. Petersen, Peter
  85. Petersen, Chr. Waldemar
  86. Petersen, Jørgen
  87. Petersen, Jørgen
  88. Petersen, Peter
  89. Petersen, Sophus
  90. Rasmussen, Mathias
  91. Rathey, Karl
  92. Rohde, Otto
  93. Rutzen, Karl
  94. Skade, Christen
  95. Tange, Axel
  96. Tange, Peter
  97. Thomsen, Jørgen
  98. Tychsen, Hans
  99. Wolf, Peter

 

 

De faldne er opført i alfabetisk rækkefølge og i eventuelt slægtsskab med andre faldne. Soldaterne er medtaget på listen, hvis de er født i Lysabild sogn eller boede i sognet, da de blev indkaldt. I listen er medtaget soldater som døde som følge af krigen i perioden 1914 - 1918. Man er medtaget uanset om man var dansk- eller tysksindet. - Klikker du på linket, får du oplysninger om soldatens familie, skolegang og deltagelse i krigen mv. Soldaterbillederne er lånt arkiv.dk. Nr. + 101-105 er faldne som er tilkommet listen under vort arbejde med denne hjemmeside.

01. Abrahamsen, Jens

Jens Abrahamsen, ugift tjenestekarl, blev mobiliseret i regiment nr. 86 og afgik til Vestfronten en uge efter krigsudbruddet.  Han blev ramt af granatsplinter ved Autrechts i Frankrig.

Læs mere, klik  her.

02. Andersen, Hans

Hans Andersen var en begavet dreng og dygtig dreng,  som man ventede sig meget af. Han lærte sig selv engelsk og stenografi. Indkaldt i maj 1915 og kom hurtigt til fronten, hvor han tjente i samme kompagni som sin bror Jens. På fronten var han rolig og udviste stort mod. Faldt ved Somme i oktober 1916.

Læs mere, klik her.

Bror til :

03. Andersen, Peter

Peter Andersen tjente som karl, da han blev indkaldt i maj 1915. Da han kom til fronten fandt han trøst i det Ny Testamente og i samværet med sin bror i samme kompagni.  Han skrev mange breve til hjemmet i Lysabild, hvor han fortalte om sine tanker og følelser ved fronten. Følte som sin bror, at det var en pligt at deltage i krigen.

  Læs mere, klik her.

04. Andersen, Jørgen

Jørgen Andersen fra Fælledgården i Lysabildskov faldt ved de hårde kampe ved Somme i september 1915. Som sine søskende gik han i den lille Lyabildskov Skole, hvor fire drenge fra samme klasse mistede livet i 1. Verdenskrig. Læs mere, klik her.

Bror til:

05. Andersen, Peter

Peter Andersen blev indkaldt til session som 18-årig. Tre år efter faldt han 21 år gammel i august 1917. Han havde 11 søskende, hvor 3 x tvillinger døde som små. Tre drenge i familien blev voksne, men kun en overlevende krigen. Læs mere, klik her.

06. Andersen, Thomas

Thomas Andersen blev født i Skovby. Familien flyttede senere til Augustenborg, hvor faderen var bager og brandkaptajn. Thomas, som også blev uddannet bager, faldt på slagmarken i det nuværende Rumænien.  Læs mere, klik her.

07. Andresen, Christen

Christen Andresen blev født i Vibøge. Han var brevbærer, da han blev indkaldt. Han faldt i Bourgogne i Nordfrankrig. Senere blev hans grav flyttet til den sønderjyske kirkegård i Braine. En bror endte som krigsfange i Sydafrika. Læs mere, klik her.

08. Andresen, Hans-Chr.

Hans Chr. blev født i Skovbyballe som den ældste af 10 søskende. Forældrene flyttede senere til Lebølløkke. Han blev indkaldt som 19-årig til forsyningstropperne. Døde på lazaret i Zweibrücken.  Læs mere, klik her.

09. Baumann, Sedan

Sedan Bauman var født i Kiel og voksede op på Kegnæsgård, som var ejet af Klosterkammeret i Hannover. Blev kasseret på sesionen, men blev alligevel indkaldt, hvor han faldt i august 1917 ved Malacourt.

Læs mere, klik her.

10. Bladt, Hans Hansen

Hans Bladt var gårdejer på den fædrende gård i Mommark. Gift og far til tre børn. Han var en ivrig rytter og blev ringriderkonge i Sønderborg i 1911. Faldt i Polen. Læs mere. klik her.

11. Bonde, Hans

Som søn af en optant (dansk statsborger) blev Hans Bonde født statsløs. For at opnå almindelige borgerlige rettigheder, måtte han søge preussisk statsborgerskab. Det indbar at han blev tvungen til at aftjene preussisk værnepligt. Det blev hans skæbne. Han faldt i Belgien. Læs mere, klik her.

12. Bonde, Jørgen

Jørgen Christensen Bonde kom efter konfirmationen ud at tjene og senere på højskole i Danmark. Ifølge hans skudsmålsbog var han en flittig og dygtig karl. Han giftede sig til en ejendom på Fjelby Mark. Han blev såret flere gange, men det blev der ikke taget hensyn til. Efter en kort orlov hjemme til barnedåb blev han uddannet til maskingevær-skytte og mistede livet sammen med tre kammerater  i Frankrig ved en minesprængning. Læs mere, klik her.

13. Bonefeld, Hans

Hans Bonefeld fra Damgården i Mommark blev lærer fra Rendsborg Seminarium og studiekammerat til den senere biskop Hans Fuglsang-Damgaard i København. Han faldt ved Beograd i Serbien. Forældrene testamenterede alle deres midler til stiftelsen Maria-Heim i Sønderborg. Læs mere, klik her.

14. Callsen, Lorenz

Lorenz Callsen fra Mommark faldt i Flandern i november 1917. Han var en af de syv drenge fra konfirmationsholdet i 1909 i Lysabild der faldt i 1. Verdenskrig. Da han faldt fik hans bror Peter nok af krigen. Han deseterede og vandrede hjem til Als om natten. Læs mere, klik her.

15. Christensen, Christian

Christian Christensen var født i Mintebjerg. Han faldt som kun 20-årig i Kurland på Østfronten - i det det nuværende Letland.  Han kom fra en børneflok på 15 børn, heraf tre hold tvillinger. Læs mere, klik her.

16. Christensen, Hans

Hans Christensen blev født i Lysabild Skov. Han var med i indmarchen i Belgien mod den franske grænse og faldt ved St. Aurin den 07.10.1914. Det var en sort dag. 14 sønderjyder mistede livet denne dag.  Han blev aldrig fundet.  Læs mere, klik her.

+ 101. Christensen, Peter

Peter Christensen blev den højest dekorerede soldat fra Lysabild sogn. Han var med på et dramatisk togt i Atlanten og på en tophemmelig sejlads til Østafrika. Han døde som kanonér på en haubitser-kanon. Læs mere, klik  her.

17. Christiansen,Th. Christen

Christens familie stammede fra Gammel Pøl. Efter konfirmationen kom han ud at tjene. Han faldt i Belgien i oktober 1917.  Læs mere, klik her.

18. Christiansen, Hans

Hans blev født som en af de tre sønner på Majgården i Lysabildskov. Han aftjente sin værnepligt da krigen brød ud, og kom til Østfronten, hvor han faldt i juni 1915 ved Sucha i det nuværende Polen. Hans bror faldt på Vestfronten ni måneder tidligere. Læs mere, klik her.

Bror til

19. Christiansen, Jørgen

Jørgen Christiansen var også indkaldt da krigen brød ud 1. august 1914. Han kom straks til Vestfronten, hvor han faldt få uger senere ved Nampel. Han nåede aldrig at få et brev hjemmefra, men sendte et brev til søsteren, som hun modtog den dag han faldt. Læs mere, klik her.

20. Clausen, Henrik

Henrik Clausen var murer og far til syv børn. Han var født i Ny Pøl og var over 40 år, da han blev indkaldt. Sidst på krigen blev det nødvendigt at indkalde de ældre årgange. Han faldt i Belgien tre uger før freden og er begravet på Wladslo Soldatenfreidhof.  Læs mere, klik her.

21. Clausen, Nikolai

Nikolai Clausen blev født i Lysabildskov, hvor forældrene forpagtede en gård. Senere flyttede familien til Tandslet, hvor de drev både den fædrende og mødrende gård. Nikolai Clausen overtog den ene gård, Bakkegården. Han var med i de voldsomme slag ved Somme i Frankrig. I september 1916 blev han dræbt, men man har aldrig fundet ham. Først i 1921 blev han erklæret død ved i dødsformodningsdom ved dansk ret. Læs mere, klik her.

22. Duus, Jørgen

Jørgen Duus var blandt de 10 sønderjyder som faldt ved Grodno i Hviderusland i efteråret 1915. Han var født i Lysabildskov og var far til fem børn. Sammen med sin hustru drev han svigerforældrenes gård i Kobberholm, Ullerup sogn. Læs mere, klik her.
 

Bror til

23. Duus, Peter

Peter Duus var gårdejer og far til seks børn. Han blev indkaldt som pionér, der tog sig af mineudlægning og sprængninger mv. Han faldt ved det store slag ved Verdun i 1916, hvor omkring 800.000 soldater mistede livet. Læs mere, klik her.

24. Elholm, Christen

Christen blev indkaldt som 18-årig. Som rekrut døde han ved en ulykke i Rendsborg. Forældrene havde en lille ejendom på Lysabildgade. Læs mere, klik her.

25. Elholm, Jacob

Jacob Elholm blev født i Lysabild. Forældrene flyttede til Guderup og overtog senere Krumom Kro. Jacob meldte sig som toårs-frivillig og faldt i juli 1915 i bjergkæden Vogeserne mellem Alsace og Lorraine i Frankrig.  Læs mere, klik her.

26. Fogt, Peter

Peter Vogt var søn af mølleren på Nygård Mølle på Kegnæs. Da han blev gift med en enke med fem børn blev han vognmand i Lysabild. Peter Vogt var svagelig og pådrog sig tuberkulose ved fronten. Han døde på lazaret i Poznan i Polen. Læs mere. klik her.

27. Frederiksen, Jørgen

Søn af den tysksindede enelærer i Mommark. Uddannet som kommis hos H.Hansens Manufakturforretnng i Sønderborg. Faldt i Polen.  Læs mere, klik her.

28. Grohnheit, Peter

Som nygift falder Peter Grohnheit  ved Arras i Frankrig, november 1915. Hans hustru levede ugift resten af livet.  - Læs mere, klik her.
 

29. Handler, Jens

Jens Andersen Handler var en driftig købmand med butik og gæstgiveri på Fjelby Station og købmandsforretning i Skovby. Som landsturm-mand blev han indkaldt, selv om han var mere end 40 år. Han faldt i Rusland og døde fra kone og fire børn. Læs mere, klik her.

30. Hansen, Andreas

Andreas Hansen blev født i Sarup. Han blev uddannet snedker og nedsatte sig senere som mester i Stevning. Han faldt i Frankrig i 1916. En af hans sønner blev også snedker og gik i faderes fodspor. Læs mere, klik her.

31. Hansen, Christen

Christen Hansen blev født i Vibøge. Moderen døde da Christen var seks år gammel. Han og søstrene kom i pleje hos familien.  Han blev indkaldt til tjeneste i garden "Zu Füss" og faldt ved de hårde kampe i marts 1916 i Frankrig.  Læs mere, klik her.

32. Hansen, Christen

Christen Hansen blev født i Skovby. Da han blev indkaldt var han bagermester i Tandslet. Familien var optanter, dansksindede, men følte sig påtvunget til at blive preussiske statsborgere. Det betød, at sønnerne måtte trække i tysk uniform. Christen faldt ved den lille befæstede landsby Giillemont i Nordfrankrig, Læs mere, klik her.

33. Hansen, Christen

Christen Hansens familie kom oprindelig fra gården Frydendal. Hans forældre byggede et hus i Lysabildskov, hvor Christen gik i skole. Han blev uddannet snedker og nedsatte sig senere som snedkermester i Dybbøl. Han faldt ved Verdun i februar 1916. Læs mere, klik her.

34. Hansen, Christian

Christian Hansen opvoksede i Mommark. Han var en af de syv drenge fra konfirmationsholdet i Lysabild 1909, som faldt i 1. Verdenskrig. En bror og en svoger endte i russisk og i fransk krigsfangelejr.  Læs mere, klik her.

35. Hansen, Hans

Hans Hansen, Skovbyballe var en velbegavet ung mand som læste til lærer på Tønder Statsseminarium, da han blev indkaldt til Vestfronten. Han faldt ved Arras i maj 1917. I papirerne står, at han blev "verschüttung," dvs. begravet, nok i en sammenstyrtet skyttegrav. To af hans søskende døde ved en difteritis-epedemi i Lysabild sogn.  Læs mere, klik her.

36. Hansen. Hans

Hans Hansen var tilknyttet Ersatz Reserve Regiment nr. 86, som bl.a. deltog i hårde kampe på Østfronten.  Han faldt ved Myrza i det nuværende Hviderusland. Hans Hansen var en af de 840 sønderjyder i regiment nr. 86, som mistede livet i 1. Verdenskrig. Læs mere, klik her.

37. Hansen, Jacob

Jacob Hansen blev født i Fjelby og konfirmeret i Lysabild.  Inden indkaldelsen købte han en lille ejendom i Vedsted ved Haderslev. Død af svære kvæstelser i juli 1917 ved Somme-Py i Frankrig. Læs mere, klik her.

38. Johannes T. Hansen

Under værnepligten mister Johs. T. Hansen sin kone og barn. Senere bliver han forlovet med hustruens søster da han som en af de første falder i Østpreussen. Læs mere, klik her.

39. Hansen, Jørgen

Jørgen Hansen var gårdmand og familiefar i Skovby, da han blev indkaldt 37 år gammel. Han faldt i Frankrig kun tre uger før fredsslutningen i november 1918. Læs mere, klik her.

40. Hansen, Jørgen

Jørgen Hansen blev født i Vibøge. Han var far til syv børn da han blev indkaldt. Faldt ved Wojmin på østfronten i oktober 1916. Læs mere, klik her.

41. Hansen, Peter

Peter Hansen var karl på en gård i Lysabild da han blev indkaldt.  Han blev gift i 1914. Kæmpede ved Arras på Vestfronten, hvor han blev meldt savnet. Det viste sig, at han som såret og krigsfange var ført til England, hvor han senere døde af sine sår.  Læs mere, klik her.

Bror til

42. Hansen, Wilhelm

Wilhelm August Hansen var grenader, uddannet granatkaster. I det civile var han musiker. Han blev sendt til Østfronten, hvor han deltog i de voldsomme kampe og døde ved Bukowina i det nuværende Rumænien.  Læs mere. klik her.

43. Heise, F. Christen

Christen Heise fra Vibøge voksede op i en stor søskendeflok. Fire brødre var med i krigen. To andre brødre var udvandret til USA, hvor den ene blev indkaldt til den amerikanske hær i 1918. To brødre kunne risikere at stå overfor hinanden i skyttegravene.  Læs mere, klik her.

44. Henriksen, Nicolai

Nikolai Henriksen var bagersvend og eneste barn hos sadelmageren i Lysabild. Han blev meldt savnet i september 1914. Nikolai's far holdt talen, da mindestenen i Lysabild blev indviet i 1922. Læs mere, klik her.

45. Hoffmann, Heinrich

Heinrich Hoffmann var fra Dortmund og tjente som karl på en gård i Skovby. Han faldt  i august 1915. Der vides ikke meget om hans familie. Læs mere, klik her.

46. Jacobsen, Andreas

Andreas Jacobsen opvoksede på Skovby Mølle. Han blev senere uddannet bager. Selv om han havde været hårdt såret, blev han sendt i ilden ved Chemin des Dames i Frankrig, hvor han faldt i juni 1917.  Læs mere, klik her.

47. Jacobsen, Christen

Christen Jacobsen blev født i Lysabild. Inden sin konfirmation var familien flyttet til Sottrup. Der vides ikke meget om hans krigstjeneste, men han blev såret, kom hjem og døde af sine sår.   Læs mere, klik her.

48. Jacobsen, Christen

Da to brødre var faldet kom Christen Jacobsen fra Mommark hjem og blev vagt for russiske krigsfanger, langt væk fra fronten. Skæbnen indhentede ham. Krigsfangerne smittede ham og han døde af spansk syge få dage før krigen ophørte. Læs mere, klik her.

Bror til

49. Jacobsen, Hans

Hans Jacobsen fra Mommark, var vært på Stevning Kro da han blev indkaldt i starten af krigen. Han faldt i Frankrig i september 1916. Læs mere, klik her.

Bror til

50. Jacobsen, Peter

Peter Jacobsen kom hurtigt i ilden som soldat i "Dansker-regimentet." Han faldt allerede i september 1914 ved det forfærdelige slag ved Autréches i Frankrig. Samme dag mistede seks andre sønderjyder livet. Ved deres konfirmation fik hans børn en pengegave og et ur af Den sønderjyske Fond. Læs mere, klik her.

51. Jacobsen, Christian

Christian Jacobsen var født ved Flensborg. Hans far var forpagter på Kegnæsgård. Han kom i garden og deltog i de hårde kampe omkring fæstningen Kowno i det nuværende Litauen, hvor han faldt i september 1915. Læs mere, klik her.

52. Jacobsen, Jørgen

Jørgen Jacobsen fra Mommark var ene søn blandt otte søstre. Han døde i en skyttegrav i Frankrig. Hans farfar, som oplevede fire krige, skrev bog, hvor han bl.a. fortæller om Jørgen. En søster blev konfirmeret i 1917. 10 konfirmander dette år måtte undvære deres far som var indkaldt i 1. Verdenskrig. Læs mere, klik her.

53. Jensen, Hans

Hans Jensen blev født i Skovby. Han tjente på forskellige gårde inden han blev indkaldt i efteråret 1914. På Østfronten oplevede han den forfærdelige russiske vinter. Under en angreb i Karpater-bjegene, blev han truffen af en geværkugle i benet. Han fik lov til at søge beskyttelse, men blev kort efter ramt i brystet og døde straks.  Læs mere, klik her.

54. Jensen, Thorvald

Thorwald Ingwer Jensen var smedesvend i Lysabild da han blev indkaldt. Familien stammede fra øen Sild. Hans liv blev kort. Han faldt på Vestfronten ved Arras i marts 1916. Læs mere, klik her.

55. Jessen, Chresten

Chresten Jørgensen Jessen faldt i det voldsomme slag ved Moulin i Frankrig i juni 1915. Han var graver ved Lysabild Kirke. Gift og far til en datter. En af hans brødre var Pæ Jess, som var skomager i Lysabild i mange år.   Læs mere, klik her.

56. Johannsen, Christian

Christian Johannsen var gårdejer og far til to drenge, da han blev såret ved Somme i 1918 i det slag, som senere blev kaldt "Kaisersclacht." Han kom med en transport til lazarettet på Sønderborghus, hvor han døde. Han blev begravet på Lysabild kirkegård. Læs mere, klik her.

57. Jørgensen, Christen

Christen Jørgensen var svagelig.  Alligevel blev han indkaldt og sendt til fronten. Han lå allerførst i skyttegravene da den tyske linie blev angrebet af snigende gasskyer. Dagen efter døde han på et lazaret. Læs mere, klik her.

Bror til

58. Jørgensen, Christian

Christian Jørgensen var kanonér ved et kanonbatteri, først i Rusland, senere på Vestfronten.  Han var en af de tre Jørgensens-brødre fra Ny Pøl, som mistede livet  i krigen. Han faldt ved Prococat Donai i Frankrig i august 1916. Læs mere, klik her.

Bror til

59. Jørgensen, Hans

Hans Jørgensen var opvokset som plejesøn hos fisker Christian Jørgensen i Ny Pøl. Faldt et ukendt sted i Nordfrankrig. Hans ugifte mor blev senere gift med "E Poltmand" i Skodsbøl. Læs mere, klik her.

Bror til

60. Jørgensen, Peter

Peter Jørgensen kom til fronten allerede i november 1914. Han deltog i mange slag og det var nærmest et mirakel, at han først faldt ved Arras i april 1917. Læs mere, klik her.

61. Jørgensen, Jens

Jens Jørgensen  blev født i Sarup og gik i skole i Mommark. Senere blev han ejer af Stationskroen i Tandslet. Far til fire børn. Han faldt ved de hårde kampe i Verdun i april 1916.  Læs mere, klik her.

62. Jørgensen, Jørgen

Jørgen Jørgensen var eneste søn på gården, Lysabildgade 65. Han var blandt syv drenge fra konfirmationsholdet i Lysabild i 1911, som ikke overlevede 1. Verdenskrig. Han faldt i Frankrig ved Vesle-floden i august 1911 - en måned før sin 22-års fødselsdag.  Læs mere, klik her.

63. Jørgensen, Mathias

Mathias Jørgensen blev født i Ertebjerg. Senere flyttede familien til Sarup, hvor han gik i skole i Mommark. Senere blev han skomager. Han blev indkaldt som pionérsoldat og blev hårdt såret i Flandern i december 1915. Kort efter døde han på et lazaret.  Læs mere, klik her.

+ 102 Kahl, Wilhelm Julius

Wilhelm Julius Kahl blev født på Kegnæsgård hvor hans forældre tjente, faderen som bødker. Han faldt som 20-årig på Østfronten. Læs mere, klik her.

64. Kelsen, Hans

Hans Kelsen var smedemester i Lysabild. Han blev indkaldt til Garden zu Fuss og faldt ved Gorlice Tarnow på Østfronten. Hans far kæmpede i 1864 ved Dybbøl og familien valgte i første omgang at blive optanter. Broderen Christian Kelsen. faldt også i 1. verdenskrig. Læs mere, klik her.

65. Klimm, Richard

Richard Klemm blev født i Notmarkskov. Han blev indkaldt sammen med sin bedste ven Karl Theodor Andersen. De to venner faldt samme dag ved den berygtede Høj nr. 304 "Toter mann"  nær Verdun. Læs mere, klik her.

66. Krogh, Andreas

Andreas blev født i Lysabildskov i en børnerig famlilie. Fem brødre var med i krigen. Tre brødre mistede livet. Han faldt ved den berygtede høj nr. 304 ved Verdun                                                                  i Frankrig i juli 1916. Læs mere, klik her.

Bror til

+ 103. Krogh, Jørgen

Jørgen blev født i Lysabildskov, men voksede op i Rinkenæs. Vi ved ikke så meget om ham. Han blev indkaldt til garden, kæmpede på Vestfronten og døde                                                                på et krigslazaret. Læs mere, klik her.

68. Krogh, P. Jørgen

Jørgen P. Krogh fra Lysabildskov var indkaldt som værnepligtig da krigen brød ud den 1. august 1914. Han blev straks sendt til Østfronten, hvor han faldt 20 dage senere. Jørgen P. Krogh var den første som faldt fra Lysabild sogn.  Læs mere, klik her.

69. Kryhlmand, Peter

Peter Kryhlmand var eneste arving til Højgård i Neder Lysabild. Han blev indkaldt som 18-årig og kom til makedoniske front, nord for det nuværende Grækenland. Han døde af malaria og dysenteri  på et lazaret i Skjorpe. Læs mere, klik her.

70. Köster, Heinrich

Heinrich Köster blev født i Sønderborg. Han tjente som karl i Mommark, da han blev indkaldt. Efter kun 14 dages uddannelse blev han sendt til fronten, hvor han faldt efter få dage. På Den store Rejse besøgt vi hans grav på soldaterkirkegården Lens-Sallaumines. Læs mere, klik her.

71. Lassen, Christian

Christian Lassen var født på Lindegården i Lysabild. Hans far var også indkaldt. Christian faldt ved Reims i Frankrig og blev senere begravet på den sønderjyske kirkegård i Braine. Familien modtog den lille notesbog han havde i inderlommen - gennemboret af de kugler som dræbte arvningen på Lindegården.   Læs mere, klik her.

72. Lassen, Jacob

Søn af kådner Henrik Lassen fra Ny Pøl. Han var udset til at overtage kådnerstedet efter forældrene, da han blev indkaldt til et maskingevær-kompagni. Lå i den yderste skyttegrav, da han mistede livet i  Flanderen.

Læs mere, klik her.

73. Lausen, Andreas

Andreas C. Lausen blev født i Pommersgård, Vibøge. Han ville gerne på højskole, men krigen kom i vejen. I stedet endte han på Østfronten, hvor han faldt i september 1915 ved Ogorodniki i Hviderusland. Læs mere, klik her.

74. Leimand, Peter

Peter Laimand er født i Kobbertoft ved Vibøge. Familien flyttede til Flensborg. Han blev såret og døde på feldlazaret i Tyskland. Læs mere, klik her.

75. Lorenzen, Christian

Christian var en begavet dreng, Han studerede på stærkt tyskorienterede seminarium i Tønder.  Mange af seminarister meldte sig frivilligt -  også Christian. Det blev han skæbne. Han faldt i Frakrig i oktober 1914 ramt af et vådeskud. Læs mere, klik her.

Bror til

76. Lorenzen, Jørgen

Jørgen Lorenzen arbejdede som karl hos enken til Hans Bonde, som først i krigen var faldet. Jørgen blev også sendt afsted til Vestfronten og faldt kort eftert  i Frankrig som en af de maskingeværskytter, der lå i første række. Læs mere, klik her.

77. Møller, J. Carl

Carl Jessen Møller blev født i Hjordkær sogn. Han boede i Mommark, da han blev indkaldt. Faldt på Østfronten i september 1915. Efterlod kone og fem små børn. Læs mere, klik her

+ 104 Møller, Carl Wilhelm

Født i Skovby som søn af gendarm. Såret først i krigen. Blev lærer i Tandstelle, men døde af  sandsynligvis af senfølger fra krigen, Læs mere, klik her.

78. Møller, Jens

Jens Jørgensen Møller voksede op i Neder Lysabild. Han tjente som karl på flere gårde i sognet, sidst hos Christen Duus i Vibøge. Sammen med en anden Lysabild-dreng faldt han i det tredie blodige slag ved Passchendaele i Belgien den 30.10.1917.  Læs mere, klik her.

79. Møller, Jørgen

Jørgen Møller blev født i Tandslet. Familien flyttede til Skovbyballe, hvor de overtog et lille husmandssted. Under krigen blev Jørgen gift og far til en søn. Han forsvandt under kamphandlinger på Vestfronten og blev senere erklæret død ved en dom.  Læs mere, klik her.

80. Møller, Jørgen

Jørgen Møller blev født i Skovby i 1889. Han gik i skole i Lysabild og på et af de konfirmationshold, hvor alle drengene blev sendt i krig. Uddannet som snedker, indkaldt ved krigsudbruddet og straks sendt til Østfronten, hvor han faldt i oktober 1914. Læs mere, klik her.

81. Nowack, Hans

Hans Jepsen Nowack blev født i Sarup og voksede op i Vibøge. Han var maskingeværskytte og mistede livet ved slaget ved Passchendaele i januar 1917. Alene denne dag mistede 10 sønderjyder livet, heraf to fra Lysabild sogn. Læs mere, klik her.

82. Nør, Jørgen

Sammen med fem venner fra Lysabild rejste Jørgen Hansen Nør til kasernen i Rendsborg - og senere mod Vestfronten. Tre af vennerne kan aldrig hjem, to endte i krigsfangelejr og en blev såret. Jørgen Nør faldt ved Somme i marts 1918.  Læs mere, klik her.

 

83. Petersen, Christen

Christen Petersen blev født i Skovby. Efter to udsættelser på sessionen blev han indkaldt til Østfronten, hvor han faldt i Ukraine i november 1915. To af hans brødre faldt også i 1. Verdenskrig. Læs mere, klik her.

Bror til

84. Petersen, Mathias

Mathias Petersen blev også født i Skovby. Gift og boende på Nygaard i Kegnæs sogn. Blev taget som krigsfange i Polen og kom i russisk krigsfangelejr, hvor han døde af ukendte årsager, Læs mere, klik her.

Bror til

85. Petersen, Peter

Peter Petersen var den ældste søn i Petersen-familien og født i Tandslet. Faldt ved Ypern i Flanderen i april 1918. Han var ugift og var som den førstfødte søn, selvskreven til at overtage familiens gård i familiens gård i Skovby. Han var den tredie ud af familiens seks sønner, som faldt. Læs mere, klik her.

86. Petersen, Chr. Waldemar

Chritian Waldemar Petersen blev født i Gråsten. Ved sessionen var han tjenestekarl i Sarup. Gift og far til otte børn. Faldt ved Somme i Frankrig i august 1916. Erklæret død ved dom to år senere.  En af sønnerne mistede hus og hjem ved den store brand i Ny Pøl i 1966. Læs mere, klik her.

87. Petersen, Jørgen

Jørgen Petersen var søn af gæstgiveren på Lysabild Kro. Han var meget musikalsk og regimentmusiker ved regiment nr. 86. Ved det store slag ved Moulin havde man brug for alle mand - også musikere. Det blev Jørgen Petersens skæbne. Læs mere. klik her.

88. Petersen, Jørgen

Jørgen Petersen var født i Sarup. Han var ansat som assistent hos en landmåler da han meldte sig frivilligt til hæren. Da krigen brød ud blev han sendt til Vestfronten hvor han faldt og blev begravet i Nampcel i Frankrig.  Læs mere, klik her.

89. Petersen, Peter

Peter Petersen blev indkaldt til "Landsturm mit Waffe," som var en slags hjemmeværn. Han var forpagter på den gård. Alligevel blev han sendt til Østfronten, hvor der var hårde kampe. Han døde på lazarettet i Stawiski på grænsen mellem Polen og Rusland.  Læs mere, klik her.

Bror til

90. Petersen, Sophus

Sophus Petersen var på efterskole i Vester Vedsted og blev uddannet indenfor manufaktur. Han arbejdede bl.a. hos Bossen & Bock i Sønderborg. Han blev sendt til fronten i Frankrig. Hver enste dag skrev han et brev hjem til Lysabild. Læs mere, klik her.

91. Rasmussen, Mathias

Mathias Rasmussen blev født i Guderup. I 1910 blev han gift i Lysabild Kirke og fik en søn.  Han blev indkaldt i februar 1915 og døde et år senere da han blev hårdt kvæstet af en granatsplint i venstre del af brystet. Læs mere, klik her

92. Rathey, Karl

Karl Rathey var født i Polen. Slagtersvend hos slagter Hansen i Lysabild. Gift og havde tre døtre. Faldt ved de hårde kampe ved Siossons. Læs mere, klik her.

93. Rohde, Otto

Otto Rohde blev født i Feldberg i Meckelburg i 1890. Han arbejdede i kort tid i Mommark hvorfra han blev indkaldt. Faldt på Vestfronten.  Læs mere, klik her.

94. Rutzen, Karl

Karl Rutzen blev født i Østpreussen. Han kom til Augustenborg og Mommark, hvor han var inspektør ved Mommark Færge da han belv indkaldt. Der vides ikke meget om hans familie.  Læs mere, klik her.

95. Skade, Christen

Christen Skade var søn af en mejerist som boede i Skovby. Moderen var tjenestepige. Han faldt i Somme i Frankrig kort efter sin 19 års fødselsdag. Han var søn i en stor familie og havde 10 søskende.   Læs mere, klik her.

96. Tange, Axel

Axel Tange, søn af degnen i Lysabild, var født i Mjolden i Sydslesvig. Han flyttede til Nordslesvig (Sønderjylland), hvor han arbejdede i landbruget. Faldt i Frankrig i marts 1918 - næsten samtidig med sin bror Peter Tange. Læs mere, klik her.

Bror til

97. Tange, Peter

Peter Tange var ombord på ubåden UB-17, da den stævnede ud fra Zeebrüggen den 11. marts 1918. Siden ham man ikke hørt fra ham. Han fandt døden i Nordsøen - på den engelske østkyst. I 2003 fandt marinearkæologer ubåden. Læs mere, klik her.

98. Thomsen, Jørgen

Jørgen Thomsen var født i Sarup. Han er den yngste faldne fra sognet, dræbt af en bombe fra et fly. Læs mere, klik her.

99. Tychsen, Hans

Hans Tychsen blev født i Mommark hvor han også gik i skole. Efter konfirmationen kom han ud at tjene. Få år efter døde hans far og han måtte tage hjem for at overtage den lille gård. Til trods herfor blev han indkaldt og han faldt i de frygtelige kampe ved Somme på Vestfronten.  Læs mere, klik her.

+ 105 Westergaard Jacob

Peter Westergaard var født ind i et dynasti af skolelærere. Han blev også selv lærer. Vi ved ikke meget om han krigsdeltagelse. Læs mere, klik her.

100. Wolf, Peter

Peter Hansen Wolf blev født i Vibøge. Faderen var gårdejer og kommuneforstander. Han blev såret og døde i et lazaret-tog det nordlige Frankrig. Før krigen havde han været i USA i forbindelse med en arvesag. Peter Wolf har fået en mindeplade på forældrenes gravsten på Lysabild Kirkegård. Læs mere, klik her.