Historier

På dene side fortæller vi flere historier om folk med tilknytning til Lysabild under 1. Verdenskrig.

1. Verdenskrig og arvefølgen på slægtsgårdene i sognet

Inge Nissen som er barnefødt i Lysabild sogn, fortæller om 1. Verdenskrig og det blodige spor krigen trak henover sognet. Mange førstefødte sønner faldt og det ændrede arvefølgen på en række slægtsgårde.

Læs Inge Nissens artikel, klik her.

 

Gidslerne fra Lysabild sogn

Peter Andresen Andersen, Neder Lysabild, var en af de syv dansksindede gårdmænd fra Lysabild sogn som blev taget som gidsel, da 1. Verdenskrig brød ud den 1. august 1914.

De prøjsiske myndigheder var øjensynlig bange for reaktionen fra de dansksindede. Gidslerne blev derfor fængslet og indsat på Sønderborg Slot.

Peter Andersen, som senere mistede to sønner i krigen, skrev dagbog under fængslingen. Med lun humor fortæller han om livet som civilfange på slottet ved Alssund.

Læs mere, klik her.

 

Gjorde alt for at slippe for værnepligt

Andreas Andersen fra Neder Lysabild gjorde alt for at slippe for militærtjeneste. Han skadede sig selv, spiste tobak og drak eddike. Det lykkede ham til sidst at simulere et stift ben. Han kunne kun komme omkring med sin lille hest og sine krykker.

Den 11. november 1918 om aftenen oplevede gymnasterne i Forsamlingshuset et sandt mirakel.

Læs mere om Andreas Andersen, klik her.

 

Jens Heise - manden på loftet

I 1997 skrev Kathrine Lasse Johannsen en lille artikel om Jens Heise, som deseterede i 1. Verdenskrig - og som gemt sig i 16 måneder på loftet i hjemmet i Skovbyballe. Den lille artikel inspirerede Karsten Skov til romanen Knacker, som nu danner grundlag for en storfilm. En del af filmen optages på Als. Her kan du læse om den fantastiske historie, som udspillede sig i sognet i slutningen af krigen.

Læs mere om manden på loftet, klik her.

 

Ene kvinde blandt 4.140 mænd

Den eneste kvinde, der fik sit navn med på Marselisborg-monumentet for de faldne sønderjyder i 1. Verdenskrig, var Johanne Marie Ohrt, der arbejdede som sygeplejerske på flere lazaretter på Østfronten.

Johanne Maries næstældste bror, Hans Simonsen Ohrt, der var bødker, slog sig ned i Lysabild. Han var gift med Helene Paulsen fra Tinglev. De fik tre sønner, Peter, Alexander og Carl Martin, og en datter Anne Margrethe.

Den ældste søn, Peter blev indkaldt, gjorde tjeneste ved infanteri regiment 163. Det fremgår af de tyske tabslister at han var meldt savnet i juni 1917. Et par måneder senere oplyses, at han var engelsk krigsfange i Neuville.

Læs mere om Ohrt-familien, klik her.