28 Peter Grohnheit 1890 - 1915

Peter Grohnheit.

Peter Grohnheit blev født den 02.01.1890 i Nygaard på Kegnæs som søn af Lorenz Grohnheit og Kathrine Marie, født Wolf. Han kom fra en dansksindet familie og havde seks søskende, tre brødre og tre søstre.

Han blev konfirmeret palmesøndag 1905 i Kegnæs kirke.

Efter konfirmationen tjente han forskellige steder, sidst hos gårdejer Jørgen Agerled i Lysabild.

Peter Grohnheit blev indkaldt  den 26.11.1914. Tre måneder efter kom han til fronten, hvor han faldt ved Lens den 15.11.1915.

Hans bror, Lorentz Grohnheit, blev meldt savnet og man formodede også at han var faldet. Sandheden var, Lorentz Grohnheit desseterer fra fronten. Sammen med en kammerat vandrer han op gennem Europa og nåede velbeholden hjem til Als.

En stormfuld nat sejlede han over Lillebælt i en lille jolle og tilbragte resten af krigen på Ærø. Lorentz' fantastiske historie kan man læse om i bogen " men træet har dybe rødder," udgivet af Lysabild Sognehistoriske Forening i 1986.

Frederik Andersen, født i Lysabildgade 86, fortæller følgende historie om Peter Grohnheit:

- ”En ung mand Peter Grohnheit fra Kegnæs vidste, at han blev skudt, når han kom ud til fronten. Det kan de ældre og familien bekræfte.

Christian Jensen havde sin kone Cille Agerlejs hjem, Lysabildgade nr. 103, i forpagtning. Mens de om aftenen var ude i mosen og malke køerne, så råbte Jørgen Bladt ud i Neder Lysabild (at man havde mobiliseret).

Så Christian Jensen og Cille anede ingenting, da de kørte hjemad i deres mælkegig. Da de kom til Neder By så de godt nok nogle naboer der var samlede og diskuterede, men tænkte ikke noget derved.

Ikke før de holdt på gårdspladsen derhjemme, da kom deres tjenestekarl Peter Grohnheit, som lige havde aftjent sin militærtjeneste, ud og råbte til Christian Jensen og Cille: ”Der kommer krig, og den begynder i morgen og Jørgen Bladt har råbt langs gaden, og jeg er en af de første, der bliver indkaldt”.

Peter Grohnheit var helt ude af sig selv. Christian Jensen prøvede at trøste ham, at der var mange andre, som også blev indkaldt, men Peter Grohnheit var helt utrøstelig.

Om aftenen var Peter Grohnheit kørende med sin forlovede Marie Mechlenborg, Lysabildgade nr. 52, for at besøge hans familie på Kegnæs.

På hjemvejen fik Peter Grohnheit sin forlovede Maries samtykke til at blive gift dagen efter. Den næste dag blev de ”krigsgift” af Pastor Langlo.

Samme dag kom øjeblikkelig indkaldelse til krigstjeneste. Han skulle møde i Slesvig og i henhold til hans militærpapirer, blev han med det samme sendt ud til fronten, hvor Peter Grohnheit faldt den første dag!

Peter Grohnheits enke, Marie Grohnheit, levede alene i sit hjem Lysabildgade nr. 52 til sin død i 1947."

En rørende historie som sjældent bliver dårligere ved genfortælling. Det er hjemme på en orlov at han bliver borgerligt gift med sin Marie på sin 25-års fødselsdag den 02.01.1915.

Han kommer  til fronten igen i februar og bliver såret 15.11.1915, hvor han dør af sine kvæstelser dagen efter. Et hastende "krigsbryllup" var der altså ikke tale om, selv om det er en god historie.

Peter Grohnheit blev begravet på Soldatenfreidhof Neuville - st. Vaast i blok 1-184.

Peter Gronheit ligger begravet her på den store soldatemfreidhof i Neuville sammen med 44.832 tyske soldater.